Ηλιακή Αφαλάτωση - Εσπερινό Γυμνάσιο & Λ.Τ. Λέρου

Τίτλος έργου: Ηλιακή Αφαλάτωση

Ετικέτες (tags): ESP32, Ηλιακή αφαλάτωση, Εκπαιδευτική ρομποτική, Arduino

Περιφερειακή Ενότητα: Νοτίου Αιγαίου

Όνομα ομάδας: Οι φίλοι του γλυκού νερού της Λέρου

Σχολείο: Εσπερινό Γυμνάσιο & Λ.Τ. Λέρου

Τάξη: Α Λυκείου

Υπεύθυνοι καθηγητές
Νταλούκας Βασίλειος (ΠΕ86)
Τσεγγελίδης Γεώργιος (ΠΕ85)


Περιγραφή
Η συσκευή της "Ηλιακής Αφαλάτωσης" είναι μία ξύλινη στεγανή κατασκευή που στο κάτω της μέρος έχει ένα μεταλλικό ταψί, το οποίο γεμίζει με θαλασσινό νερό μέσω μίας αντλίας, και το πάνω της μέρος είναι κλεισμένο με μία κεκλιμένη επιφάνεια από πλεξιγκλάς.
Το πλεξιγκλάς συλλέγει την ηλιακή ακτινοβολία και τη μεταφέρει στο αλμυρό νερό το οποίο εξατμίζεται αφήνοντας το αλάτι στο ταψί.
Όταν οι υδρατμοί, που περιέχουν γλυκό νερό, έρχονται σε επαφή με το πλεξιγκλάς υγροποιούνται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, και μέσω μίας απορροής οι σταγόνες εξέρχονται από την κατασκευή και συλλέγονται σε ένα πλαστικό μπουκάλι.
Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της συσκευής υπάρχουν αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτός οι οποίοι εμφανίζουν τις μετρήσεις τους σε μία LCD οθόνη, και κάθε 5 λεπτά τις στέλνουν και στο διαδίκτυο.


Είδος έργου
Εκπαιδευτική ρομποτική

Λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε
Arduino IDE

Άλλες πληροφορίες
Στη διεύθυνση https://github.com/esplerou/afalatosi2024 θα ανεβούν όλα τα σχέδια της συσκευής επιτρέποντας σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να την κατασκευάσει μόνος του. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια του "6oυ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση"

Κώδικας ενσωμάτωσης έργου (embed code)
 
<iframe src='https://video.sch.gr/asset/player/R2TW3TXcTUUM8bXVIWpIUFtd/C1TZRMXLdDmAbKeWUdv1k943' width='660' height='380' scrolling='no' frameborder='0' allowfullscreen='' mozallowfullscreen='' webkitallowfullscreen='' ></iframe>

Σύνδεσμος για το βίντεο του έργου 

https://www.youtube.com/watch?v=ApAa5TSwyc8&t=370s

Ιστοσελίδα
https://gym-esp-lerou.dod.sch.gr/to-vinteo-gia-ti-symmetochi-sto-13o-mathit/

Χαρακτηριστική εικόνα