Διαδραστική μακέτα με νανοτεχνολογία και Arduino - Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων

Διαδραστική μακέτα με νανοτεχνολογία και Arduino

Σχολική χρονιά: 2015-2016

Νομός: Λασιθίου

Σχολείο: Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων

Τάξη: A, Β Λυκείου

Υπεύθυνοι καθηγητές
Πουλάκης Εμμανουήλ
Ελευθερίου Μαρία


Ομάδα μαθητών
Αθανασάκη Ευαγγελία
Ανδριάνη Ευσταθία
Βεληβασάκη Μαρία
Γκιαουράκη Αγγελική
Καργιωτάκης Φίλιππος
Πλατή Γεωργία
Πλατής Μενέλαος
Σίνα Σορέλα
Φανουργιάκη Ειρήνη
Χατζάκη Μαρία
Αδαμάκης Νικόλαος
Αθανασάκης Δημήτριος
Γαλανάκη Μαριάννα
Μανωλάκης Κανάκης
Ματθαιάκης Γεώργιος
Τζανάκη Ευαγγελία
Φανουργιάκη Μαρία-Αργυρώ


Περιγραφή
Τo Γενικό Λύκειο Τζερμιάδων (Α και Β Λυκείου) συμμετέχει το σχολικό έτος 2015-2016 στο πρόγραμμα Irresistible μέσα από σχολικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας στο περιβάλλον”, με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την Μ. Ελευθερίου (ΠΕ04.01) και τον Εμμ. Πουλάκη (ΠΕ19).  Οι μαθητές  έμαθαν για την επιστήμη της Νανοτεχνολογίας και για τον προγραμματισμό με μικροελεγκτές (Arduino) κι έπειτα κατασκεύσαν ένα έκθεμα με δύο σπιτάκια.
Η μακέτα που κατασκευάστηκε αποτελείται από δύο πανομοιότυπα στην όψη σπίτια, όπου στο ένα έχουν χρησιμοποιηθεί εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας και αυτοματισμοί (νανο-σπιτάκι) και στο άλλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί Νανοτεχνολογία (συμβατικό). Και στα δύο σπίτια υπάρχει ένας μικροελεγκτής Arduino, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας TMP36 και μια LCD 16χ2 οθόνη. Tο σπιτάκι με τη Νανοτεχνολογία διαθέτει επίσης θερμοχρωμικά τζάμια, φωτοκαταλυτικό τοίχο, υδρόφοβη στέγη, αισθητήρα κίνησης (PIR motion sensor) και αισθητήρα φωτεινότητας (LDR resistor). Το παραδοσιακό σπιτάκι αποτελείται από κοινά τζαμάκια, κοινούς τοίχους και στέγη.
Ο επισκέπτης μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα υλικά της νανοτεχνολογίας (ανάβοντας λάμπες, ρίχνοντας νερό) και τους αισθητήρες (κινώντας κάτι μπροστά σε ένα τοίχο, μειώνοντας τη φωτεινότητα) και να δει σε πραγματικό χρόνο τί συμβαίνει μέσω πειραματισμού και των ηλεκτρονικών ενδείξεων (οθόνη, leds).

Άλλες πληροφορίες
Τα Arduino και στα δύο σπίτια είναι προγραμματισμένα να μετρούν συνεχώς τη θερμοκρασία και να την προβάλλουν στην οθόνη. Ο επισκέπτης μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να ενεργοποιήσει μια διάταξη υπέρυθρων λαμπών (IR) απέναντι από κάθε σπίτι και να δει σε πραγματικό χρόνο μέσω των οθονών τη διαφορά στη θερμοκρασία λόγω των υλικών στα τζάμια(θερμοχρωμικά). Βάφοντας σε ένα τοίχο βλέπει τη συμπεριφορά των φωτοκαταλυτικών υλικών που καθαρίζουν με τη βοήθεια του φωτός. Μπορεί επίσης να δει τη συμπεριφορά των υπερυδρόφοβων υλικών ρίχνοντας νερό στις στέγες. Ακόμα, μπορεί να δει να ανάβει ένα φως (led) αυτόματα μέσω της ανίχνευσης κίνησης και τέλος να ανάβει ένα άλλο φως (led) μέσω της μείωσης της φωτεινότητας (π.χ. κάνοντας σκιά με το χέρι του).

Λογισμικό
Arduino IDE



Ιστοσελίδα έργου ή αποθήκευση πρωτότυπου
http://1lyk-tzerm.las.sch.gr/index.php/festival/114-festival6

Εικόνα