12ΑΡΙΑΝΟΙ. ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ. PROJECT ΑΡΗΣ-ΦΟΒΟΣ-ΔΕΙΜΟΣ - 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

Τίτλος έργου (title): 12ΑΡΙΑΝΟΙ. ΕΠΙΚΟΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ. PROJECT ΑΡΗΣ-ΦΟΒΟΣ-ΔΕΙΜΟΣ

Ετικέτες (tags): Εκπαιδευτική Ρομποτική, Scratch

Περιφερειακή Ενότητα (prefecture): Ηρακλείου

Σχολείο (school): 12ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης

Τάξη (class): Στ Δημοτικού

Υπεύθυνοι καθηγητές (teachers)
Ρίγγας Αναστάσης

Ομάδα μαθητών (students)
Σαπουντζάκη Εύα
Παπαδάκη Μαρία
Βασιλοκωνσταντάκης Μάνος
Δρακωνάκης Εμμανουήλ
Χατζηδάκης Μανώλης
Μακρυμανωλάκη Βαγγελιώ


Περιγραφή (description)
Πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο εξαφανίστηκε, αφήνοντας την ατμόσφαιρά του να χαθεί στο διάστημα από τους ηλιακούς ανέμους. Η λεπτή ατμόσφαιρα που διαθέτει σήμερα δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τις μελλοντικές ανθρώπινες αποστολές, καθιστώντας αναγκαία τη δημιουργία μιας μαγνητικής ασπίδας. Η ασπίδα θα πρέπει να τοποθετηθεί μπροστά από τον πλανήτη, δημιουργώντας μια τεχνητή μαγνητόσφαιρα, η οποία θα εκτρέπει τους ηλιακούς ανέμους και την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία, δημιουργώντας έτσι μια καινούργια πυκνότερη ατμόσφαιρα που θα προστατεύεται από την Ασπίδα.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ατμόσφαιρα θα αναπτυσσόταν αρκετά για να λιώσουν οι πάγοι στο βόρειο πόλο του Άρη, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα και δημιουργώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να αποκατασταθούν μερικοί από τους ωκεανούς του πλανήτη και να ανεβεί η θερμοκρασία στον Άρη. Έτσι, ο Άρης θα γίνει πιο φιλικός και πιο όμοιος με τη Γη για τον Άνθρωπο επιτρέποντας με μεγαλύτερη ασφάλεια τον Εποικισμό σε αυτόν!
Μαγνητική Ασπίδα «Άρης»
Το πρώτο κομμάτι της εργασίας μας είναι η κατασκευή της Μαγνητικής ασπίδας «Άρης». Ονομάσαμε την ασπίδα «Άρης», μιας και ο θεός του πολέμου της αρχαιότητας προστατεύει τον πλανήτη του. Η μαγνητική ασπίδα είναι ένας δορυφόρος που τοποθετείται ανάμεσα στον ήλιο και στον πλανήτη Άρη με την ικανότητα, όταν περιστρέφεται, να δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο που θα αποτρέπει τον ηλιακό άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία από την επιφάνεια του πλανήτη μας.
Στην εργασία μας, ο δορυφόρος μας στηρίζεται σε μια πλατφόρμα που αποτελεί παράλληλα και το κέντρο έλεγχου του. Η μαγνητική ασπίδα αποτελείται από δύο κομμάτια που συνθέτουν τον αυτοματισμό. Στο hub συνδέεται ένας αισθητήρας απόστασης, ο οποίος ανιχνεύει την ένταση του ηλιακού ανέμου, και ένας κινητήρας, ο οποίος περιστρέφει τον δορυφόρο ανάλογα με την ακτινοβολία για τη δημιουργία ανάλογου μαγνητικού πεδίου ή, αλλιώς, μαγνητόσφαιρας.
Δίδυμο Εξόρυξης Πάγου «Φόβος-Δείμος»
Αποθέματα νερού σε μορφή πάγου και σε τεράστιες ποσότητες εντόπισαν οι επιστήμονες λίγο κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη. Το νερό υπάρχει σε οκτώ διαφορετικά σημεία και τα αποθέματα είναι εύκολο να αξιοποιηθούν είτε ως πόσιμο νερό, είτε για την παραγωγή οξυγόνου. Εκτιμάται δε ότι θα βοηθήσουν σημαντικά μια μελλοντική εποίκιση του γειτονικού πλανήτη.
Το δεύτερο κομμάτι της εργασίας μας είναι η κατασκευή του δίδυμου εξόρυξης πάγου «Φόβος και Δείμος». Ονομάσαμε τους αυτοματισμούς μας έτσι από τα παιδιά του Άρη που ήταν και αχώριστοι σύντροφοι του. Σκοπός της κατασκευής είναι η εξόρυξη πάγου για την παραγωγή νερού και οξυγόνου. Το πρώτο κομμάτι της κατασκευής με το όνομα «Φόβος» είναι μια πλατφόρμα η οποία κατευθύνει το κομμάτια πάγου που εξορύσσουν οι εργάτες με τα εργαλεία προς την κατασκευή «Δείμος», η οποία τα ανεβάζει στην επιφάνεια του Άρη.
Η πλατφόρμα «Φόβος» αποτελείται από έναν αισθητήρα απόστασης, ο οποίος ανιχνεύει αν έχει τοποθετηθεί πάγος στην πλατφόρμα, και έναν κινητήρα, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με μια σειρά γραναζιών που ανατρέπει το κομμάτι πάγου στην πλατφόρμα «Δείμος». Όταν το κομμάτι πάγου φεύγει από την πλατφόρμα, η πλατφόρμα επιστρέφει στην αρχική της θέση. Οι εντολές για την υλοποίηση του «Φόβου» είναι πολύ απλές και φαίνονται στο SCRATCH. Η πλατφόρμα «Δείμος» αποτελείται από έναν αισθητήρα κλίσης που ακουμπά στην πλατφόρμα του «Φόβου» και έναν κινητήρα που είναι συνδεδεμένος με έναν ιμάντα μεταφοράς και ανεβάζει τα κομμάτια πάγου από το ορυχείο πάγου στην επιφάνια του πλανήτη. Όταν ενεργοποιηθεί ο αισθητήρας κλίσης από την πλατφόρμα «Φόβος», ξεκινά η λειτουργία του ιμάντα μεταφοράς και στοιβάζονται τα κομμάτια πάγου στο φορτηγό μεταφοράς, το οποίο τα μεταφέρει στο εργοστάσιο μετατροπής νερού.


Είδος έργου (category)
Εκπαιδευτική ρομποτική

Λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε (software)
Scratch

Άλλες πληροφορίες (info)


Κώδικας ενσωμάτωσης έργου (code)

Ιστοσελίδα (webpage)


Χαρακτηριστική εικόνα (image)
Σχόλια, παρατηρήσεις (comments)