Το έξυπνο τελεφερίκ - 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Το έξυπνο τελεφερίκ

Σχολική χρονιά: 2016-2017

Νομός: Ηρακλείου

Σχολείο: 43ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Τάξη: Στ Δημοτικού

Υπεύθυνοι καθηγητές
Αλέξανδρος Ρονιώτης (ΠΕ19),

Ομάδα μαθητών
Διαμαντάκη Ελευθερία, Βεϊσάκης Μάνος, Ξυδάκης Γιώργος, Ξυδάκης Στέλιος, Στερεός Ιωάννης, Πελεκανάκης Γιώργος

Περιγραφή
Ρώτησε τη φύση και θα σου πει!
Στην ιστορία των μεταφορών συναντάμε πολλά παραδείγματα, όπου διάφορα ζώα αποτελούν στοιχεία έμπνευσης για την ανάπτυξη μηχανών για την μεταφορά ανθρώπων και αντικειμένων. Συναντάμε τέτοιες περιπτώσεις μίμησης της φύσης από τα μυθικά χρόνια, όταν ο Δαίδαλος εμπνεύστηκε από τα πουλιά και κατασκεύασε τα φτερά που τον βοήθησαν να δραπετεύσει από την Κρήτη μαζί με τον Ίκαρο. Αργότερα ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι έφτιαξε ένα αεροπλάνο που θύμιζε πουλί, ενώ ακόμη και τα σημερινά αεροσκάφη έχουν στοιχεία που προέρχονται από τα πουλιά. Το αεροδυναμικό σχήμα των αυτοκινήτων και των τρένων προέρχεται από την μίμηση του σχήματος των ψαριών. Μπορούμε να αναφέρουμε την αλκυόνη που βουτάει με απίστευτη ταχύτητα στο νερό χωρίς να προκαλεί καθόλου κυματισμό, η οποία προκάλεσε την ιδέα για τις αεροδυναμικές μύτες των ταχύτερων τρένων στον κόσμο στην Ιαπωνία, τα οποία διαφορετικά θα προκαλούσαν τεράστια ηχορύπανση.
Φτάνουμε σήμερα, στον αιώνα της ρομποτικής, σε ακόμη πιο εξειδικευμένες εφαρμογές που προέρχονται από ζώα. Για παράδειγμα, η σαύρα Basiliscus basiliscus που περπατάει πάνω στο νερό και ενέπνευσε την κατασκευή ενός ανάλογου ρομπότ για την μεταφορά ανθρώπων σε πλημμύρες, το χταπόδι που ενέπνευσε την κατασκευή του ρομποτικού χταποδιού του δικού μας ΙΤΕ που προορίζεται για τον έλεγχο της θαλάσσιας ζωής και μεταφορά αντικειμένων στο νερό χωρίς την παρενόχληση των οργανισμών, το πουλί τουκάν που με τη τεράστια αλλά ελαφριά μύτη του ενέπνευσε την κατασκευή ελαφριών και πολύ ανθεκτικών υλικών ιδανικών για την αεροναυπηγική, και πάρα πολλά ακόμη.
Έτσι και η δική μας ομάδα ρομποτικής που αποτελείται από τους Στέλιο Ξυδάκη (ΣΤ1), Γιώργο Πελεκανάκη (ΣΤ1), Γιώργο Ξυδάκη (ΣΤ2), Ελευθερία Διαμαντάκη (ΣΤ1), Μάνο Βεϊσάκη (ΣΤ2) και Ιωάννη Στερεό (ΣΤ1), δεν είχε παρά να παρατηρήσει τον κόσμο μας και να αναζητήσει νέες μορφές μεταφορών εμπνευσμένες από τη φύση. Πράγματι, η έμπνευση μας ήρθε παρατηρώντας τον τρόπο που κινείται ένας πίθηκος από κλαδί σε κλαδί. Μιμούμενοι τον πίθηκο, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα ρομποτικό τελεφερίκ με Lego Wedo 2 που θα περπατάει πάνω σε ένα σύρμα και θα μεταφέρει επιβάτες. Κι αυτό κάναμε! Μετά από αρκετή προσπάθεια και πολλές δοκιμές, καταλήξαμε στην κατασκευή του μηχανισμού γραναζιών που προσομοιώνει την κίνηση των χεριών του πιθήκου. Τοποθετήσαμε και το κουβούκλιο για τη μεταφορά των επιβατών και ήμασταν σχεδόν έτοιμοι.
Η συνέχεια ήταν εξίσου συναρπαστική, καθώς φτιάξαμε ένα σκηνικό όπου υπήρχαν δύο σταθμοί μετεπιβίβασης σε μια πόλη που συνδέονται μεταξύ τους με συρματόσχοινο. Μετά προγραμματίσαμε το ρομπότ μας να μεταφέρεται από ένα σταθμό επιβίβασης σε ένα άλλο εντελώς αυτόματα, δηλαδή να σταματάει και ξεκινάει χωρίς καμία δική μας παρέμβαση, αφού καταλαβαίνει αν φτάνει σε ένα σταθμό που είναι βαμμένος μαύρος με τη χρήση του αισθητήρα απόστασης. Επίσης κάναμε το τελεφερίκ λίγο πιο έξυπνο, καθώς με τον αισθητήρα κλίσης, βγάζει προειδοποιητικό μήνυμα όταν γέρνει επικίνδυνα λόγω πολύ ισχυρού ανέμου.


Άλλες πληροφορίες


Λογισμικό
Scratch, Toondoo, Lego Wedo 2Ιστοσελίδα έργου ή αποθήκευση πρωτότυπου
http://roniotis.blogspot.gr/

Εικόνα