Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας(www.digifest.info) πραγματοποιείται εδώ και δύο χρόνια στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ ώθησε πέρυσι την Οργανωτική επιτροπή να διευρύνει δοκιμαστικά τις συμμετοχές και εκτός από τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου στο 2ο Φεστιβάλ συμμετείχαν σχολεία και από Γιάννενα, Μεσολόγγι και Ρέθυμνο.
Για τη σχολική χρονιά 2012-2013 η Οργανωτική επιτροπή του Φεστιβάλ πρότεινε την παράλληλη διεξαγωγή του σε διάφορες πόλεις με ευθύνη Τοπικής οργανωτικής επιτροπής με συντονιστή τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας (www.digifest.info) θα διεξαχθεί παράλληλα σε διάφορες πόλεις, ανάμεσά τους η Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, η Λάρισα, η Μυτιλήνη, η Ρόδος και τα Χανιά.
Η ημερομηνία της παράλληλης διεξαγωγής του ορίζεται η Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου 2013.
Στην πόλη του Ηρακλείουτο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ θα υπάρξει η δυνατότητα να παρουσιαστούν έργα ψηφιακής δημιουργίας, τα οποία δημιουργήθηκαν στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο), στο μάθημα Ερευνητικές Εργασίες (Project) των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ και στο μάθημα Ειδική Θεματική Δραστηριότητα (ΕΘΔ) των ΕΠΑΛ. Είναι δυνατό να συμπεριληφθούν και έργα τα οποία δημιουργήθηκαν σε κάποια Σχολική δραστηριότητα (Περιβαλλοντική, Πολιτιστική, Αγωγής Υγείας κ.α.) ή σε κάποιο διαθεματικό/διεπιστημονικό σχέδιο συν-εργασίας μεταξύ του μαθήματος της Πληροφορικής και άλλων μαθημάτων.
Προϋπόθεση συμμετοχής ενός μαθητικού έργου στο Φεστιβάλ αποτελεί η συμμετοχή εκπαιδευτικού Πληροφορικής στην ομάδα των εκπαιδευτικών που συντονίζει το έργο, αν δεν το συντονίζει αποκλειστικά ο ίδιος.
Η συγκεκριμένη μαθητική συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία:
α) της ανάδειξης της δημιουργικότητας των μαθητών και των εκπαιδευτικών Πληροφορικής και της παρουσίασης της εργασίας τους σε συμμαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και την ευρύτερη κοινωνία,
β) της ενημέρωσης και της διάδοσης των μαθησιακών δραστηριοτήτων οι οποίες καλλιεργούν τη δημιουργικότητα και την ολόπλευρη μάθηση μέσω των σχεδίων εργασίας και της επίλυσης πρακτικών προβλημάτων και γ) της επικοινωνίας των μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) μεταξύ τους και με την ευρύτερη κοινωνία.
Γι’ αυτό το λόγο το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά βραβεύεται κάθε συμμετοχή.
Μπορεί να λάβει μέρος κάθε σχολείο από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα της περιοχής που βρίσκεται, με την επισήμανση ότι η οργάνωση του Φεστιβάλ δεν μπορεί να καλύψει έξοδα μετακίνησης και διαμονής.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
(α) Σύντομη παρουσίαση (<10΄) της εργασίας από τους μαθητές σε ακροατήριο
(β) Υπολογιστής του σχολείου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ομάδα μαθητών στον εκθεσιακό χώρο για ένα διάστημα 2-3 ωρών, ώστε να εκθέτουν το έργο τους και να απαντούν σε ερωτήσεις γι’ αυτό
(γ) Ανάρτηση κατάλληλου πολυμεσικού υλικού στην τοπική ιστοσελίδα του Φεστιβάλ με ευθύνη του συντονιστή εκπαιδευτικού Πληροφορικής.
Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί Πληροφορικής που μαζί με τους μαθητές τους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εκπροσωπώντας το σχολείο τους, να συμπληρώσουν τη σχετική –για την πόλη του Ηρακλείου- φόρμα (http://goo.gl/zgT9L) μέχρι την 7η Ιανουαρίου 2013.
Η συγκεκριμένη αίτηση αφορά τη συμμετοχή του σχολείου και του εκπαιδευτικού Πληροφορικής. Τα ειδικότερα στοιχεία της συμμετοχής: το Τμήμα/Τάξη/Ομάδα μαθητών που θα συμμετέχει, το είδος του ψηφιακού έργου, ο τίτλος του, καθώς και μια σύντομη περιγραφή συμπληρώνονται προαιρετικά, αφού θα δοθεί η δυνατότητα να συμπληρωθούν/τροποποιηθούν αργότερα σε μεταγενέστερη πρόσκληση.
Το Φεστιβάλ στο Ηράκλειο πραγματοποιείται και φέτος με την Υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Κεντρική οργανωτική επιτροπή
Γεώργιος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης
Γεώργιος Γώγουλος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Δυτ. Κρήτης
Τιμολέων Θεοφανέλλης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου
Τσαμπίκα Καράκιζα, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Νοτίου Αιγαίου
Δημήτριος Κολοκοτρώνης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Ν. Λάρισας και Καρδίτσας
Θεοδώρα Ναλμπάντη, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Περιφέρειας Θράκης
Γεράσιμος Πολυμέρης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Τοπική οργανωτική επιτροπή Ν. Ηρακλείου και Ν. Λασιθίου
Πανσεληνάς Γεώργιος, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αν. Κρήτης
Δεσποτόπουλος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου
Δεσποτόπουλος Γεώργιος, Εκπαιδευτικός Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου
Μακρή Άννα, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΓΕΛ Πόμπιας
Ορφανάκης Βασίλειος Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Ν. Λασιθίου
Παντερής Κωνσταντίνος, Τομεάρχης Πληροφορικής 2ουΣΕΚ Ηρακλείου
Παπαδάκης Σταύρος, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΓΕΛ Ασημίου
Παπαδοκωστάκη Κοραλία, Εκπαιδευτικός Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου
Παπαδοκωστάκη Κοραλία, Εκπαιδευτικός Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Ηρακλείου
Τζομπανάκης Εμμανουήλ, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής Γυμνασίου Καστελλίου
Φαρσάρης Ιωάννης, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ηρακλείου
Φαρσάρης Μιχαήλ, Τεχνικός Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Ν. Λασιθίου
Ο Σχολικός Σύμβουλος
Πανσεληνάς Γιώργος