Apollo Hellas: Αποστολή χαρτογράφησης στον Άρη - Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών

Τίτλος έργου (title): Apollo Hellas: Αποστολή χαρτογράφησης στον Άρη

Ετικέτες (tags): Ρομποτική, WeDo 2.0, Scratch

Περιφερειακή Ενότητα (prefecture): Ηρακλείου

Σχολείο (school): Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών

Τάξη (class): Στ Δημοτικού

Υπεύθυνοι καθηγητές (teachers)
Αλέξανδρος Ρονιώτης

Ομάδα μαθητών (students)
Ζηνοβία Κωστάρα, Όλγα Αθανασάκη, Θάλεια Ουσταμανωλάκη, Κατερίνα Κωστάρα

Περιγραφή (description)
Περιγραφή προβλήματος
Έτος 2048. Η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει το ανθρώπινο είδος στη γη έχει κάνει την ανάγκη για μετοίκηση σε κάποιον άλλο πλανήτη του ηλιακού συστήματος επιτακτική. Οι έρευνες στρέφονται στον κοντινό Άρη και όλες οι ερευνητικές αποστολές επικεντρώνονται στην αναζήτηση κάποιου κατάλληλου σημείου όπου θα μπορούσε να οργανωθεί μια ανθρώπινη κοινότητα.
Η προστασία από τους θυελλώδεις ανέμους του Κόκκινου Πλανήτη και η γειτνίαση σε κοιτάσματα νερού είναι δύο από τα δύο θεμελιώδη επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα συμβάλουν στην επιτυχή μετοίκηση.
Στα πλαίσια της ερευνητικής αποστολής Apollo Hellas της Ελληνικής Υπηρεσίας Διαστήματος, το διαστημόπλοιο Mars Flier έχει ήδη μεταφέρει από το καλοκαίρι του 2047 επιτυχώς στον Άρη το ρομποτικό όχημα Aqua Mars, το οποίο αναζητάει κοιτάσματα νερού. Μόλις 8 μήνες αργότερα, έφτασε η ώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα της Ελληνικής αποστολής που είναι η προσεδάφιση του ρομποτικού οχήματος Mars Hiker, το οποίο κάνει υψομετρική χαρτογράφηση του ανάγλυφου του εδάφους και καταμέτρηση των ριπών ανέμου. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν τους ερευνητές στη γη να εντοπίσουν το σημείο που είναι καταλληλότερο και ασφαλέστερο για αποίκηση.

Το ρομπότ μας
Κατασκευάσαμε το ρομποτικό διαστημόπλοιο Mars Flier και τα δύο ρομποτικά οχήματα Aqua Mars και Mars Hiker. Το Mars Flier προσεδαφίζεται στον Άρη κατεβαίνοντας από μια οδοντωτή κλίμακα, μεταφέροντας πάνω σε μια πλατφόρμα το Mars Hiker. Αφού εντοπίσει αυτόματα ότι έχει προσεδαφιστεί (με τον αισθητήρα απόστασης), ανάβει σχετική ένδειξη στο φως του hub.
Αμέσως μετά δίνεται η εντολή στο όχημα Mars Hiker να αποκολληθεί και να ξεκινήσει την υψομετρική χαρτογράφηση του ανάγλυφου του Άρη, μεταδίδοντας τις πληροφορίες της χαρτογράφησης στους ερευνητές. Κατά τη διάρκεια της χαρτογράφησης το λαμπάκι του οχήματος είναι κόκκινο, ενώ στον υπολογιστή εμφανίζεται το γράφημα του αναγλύφου. Στη συνέχεια ξεκινάει η μέτρηση των ριπών του ανέμου, μέσω ανεμόμετρου που χρησιμοποιεί τον αισθητήρα απόστασης και καταγράφονται σε γράφημα.
Αφού τερματίσει την χαρτογράφηση και τη μέτρηση των ριπών ανέμου, ξεκινάει και η αναζήτηση νερού από το Aqua Mars, το οποίο βρίσκεται ήδη στον Άρη από την προηγούμενη αποστολή. Το Aqua Mars αναζητάει μέσω του αισθητήρα απόστασης κοιτάσματα νερού, το οποίο στον Άρη από τις εκρήξεις των ηφαιστείων είναι μαύρο. Μόλις εντοπίσει κάποιο κοίτασμα νερού, εμφανίζεται σχετική ένδειξη, ακινητοποιείται και εμφανίζεται ένα μήνυμα ότι εντοπίστηκε νερό.


Είδος έργου (category)
Εκπαιδευτική ρομποτική

Λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε (software)
Scratch 2.0

Άλλες πληροφορίες (info)


Κώδικας ενσωμάτωσης έργου (code)


Ιστοσελίδα (webpage)


Χαρακτηριστική εικόνα (image)