Αποστολή Ευγένιος Αντωνιάδης – Εποικισμός Στον Άρη - 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Τίτλος έργου (title): Αποστολή Ευγένιος Αντωνιάδης – Εποικισμός Στον Άρη

Ετικέτες (tags): Εκπαιδευτική Ρομποτική , Scratch, Lego, Wedo, STEM, Project, Αυτοματισμοί, Ρομπότ, Προγραμματισμός

Περιφερειακή Ενότητα (prefecture): Ηρακλείου

Σχολείο (school): 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

Τάξη (class): Δ Δημοτικού

Υπεύθυνοι καθηγητές (teachers)
Χαδήρογλου Μαρία
Προπονητής : Γιάννης Χαραλαμπάκης


Ομάδα μαθητών (students)
Ατσαλάκη Ιζαμπέλα
Ατσαλάκη Καρολίνα
Μανιαδάκης Αλκίνοος
Μανιαδάκης Φάνης
Πρωϊμάκης Ηλίας
Τσαμάνδουρας Δημήτρης
Χαραλαμπάκη Κατερίνα


Περιγραφή (description)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το project "Αποστολή Ευγένιος Αντωνιάδης" δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 για μαθητές Δημοτικού, όπου οι μαθητές καλούνταν να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη»". Το project κατέκτησε την πρώτη θέση στον Περιφερειακό Διαγωνισμό της Κρήτης, ενώ διακρίθηκε στα 40 καλύτερα projects του Πανελλήνιου Τελικού που έλαβε χώρα στην Αθήνα.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ PROJECT
Το όνομα της ομάδας μας είναι: «Αποστολή Ευγένιος Αντωνιάδης», προς τιμήν του Έλληνα παρατηρησιακού αστρονόμου που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και δούλεψε στη Γαλλία, πριν 100 περίπου χρόνια. Απέκτησε μεγάλη φήμη ως παρατηρητής του πλανήτη Άρη. Σχεδίασε τους πρώτους ακριβείς χάρτες, και έδωσε ελληνικά ονόματα σε βουνά, περιοχές και κρατήρες του πλανήτη, όπως το βουνό Όλυμπος. Την εποχή που οι περισσότεροι κορυφαίοι παρατηρητές συμφωνούσαν ότι υπήρχαν ευθύγραμμες (και άρα τεχνητές) διώρυγες πάνω στον Άρη, ο Αντωνιάδης διαπίστωσε ότι οι διώρυγες ήταν οπτική απάτη. Το δικό του σύστημα ονοματολογίας για τον Άρη υιοθετήθηκε από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση, και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Η ΙΔΕΑ
Το σενάριο μας είναι ότι υπάρχει μια μικρή πρώτη αποικία στον Άρη και αναζητούμε την κατάλληλη περιοχή για να δημιουργηθεί η πρώτη μεγάλη αποικία.
Δύο βασικά σημαντικό στοιχεία – κριτήρια που θέλουμε να έχει αυτή η περιοχή είναι:
Α) επίπεδο στέρεο έδαφος και Β) μεγάλη ποσότητα νερού.
Οι στόχοι λοιπόν που θέλουμε να επιτύχουμε με τα robot μας είναι δύο:
1) Να χαρτογραφήσουμε το έδαφος και το υπέδαφος του Άρη, ώστε να βρούμε μια επίπεδη περιοχή με στερεό υπέδαφος και
2) Να ανιχνεύσουμε ίχνη νερού και να εντοπίσουμε μεγάλες συγκεντρώσεις του ή πηγές. Έτσι σκεφτήκαμε:
1) να φτιάξουμε ένα robot όχημα-Μεταφορέα, το οποίο θα χαρτογραφεί το έδαφος και υπέδαφος του Άρη και θα σταματά όταν βρει επίπεδο έδαφος κατάλληλο για μια νέα αποικία. Το όχημα-Μεταφορέας μεταφέρει το όχημα-Ανιχνευτής μέχρι να βρει επίπεδο οροπέδιο και εκεί το αποδεσμεύει ώστε να ξεκινάει εκείνο την αναζήτηση του νερού μέχρι να φτάσει στην πηγή.
2) να φτιάξουμε ένα robot όχημα-Ανιχνευτή, το οποίο θα αναγνωρίζει ίχνη νερού και αφού τα εντοπίσει θα μπορεί να τα ακολουθεί μέχρι να φτάσει στην πηγή.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΚΕΤΑΣ
Η μακέτα μας χωρίζεται σε δύο περιοχές :
- στην κατοικημένη περιοχή, με την πρώτη μικρή αποικία μέσα σε θόλο και
- στην περιοχή που είναι προς εξερεύνηση με τα κριτήρια που σας περιγράψαμε.
ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΜΑΣ
Η ονομασία του ρομπότ — Ανιχνευτή (SHERLOC) προήλθε από το ακρωνύμιο των λέξεων που αφορούν ένα επιστημονικό όργανο το οποίο έχει αναπτύξει η NASA και θα χρησιμοποιηθεί το 2020 στον Άρη για την ανίχνευση του εδάφους. Λόγω του ότι το όνομα «SHERLOC» μας θυμίζει τον γνωστό ντετέκτιβ «Sherlock Holmes», αλλά και λόγω του ότι το 2ο ρομπότ— μεταφορέας «βοηθάει» το ρομπότ — Ανιχνευτή, το ονομάσαμε «Dr. Watson» ο οποίος ήταν ο βοηθός του Sherlock Holmes!!
Dr. Watson Όχημα Μεταφοράς
Το όχημα-Μεταφορέας περιέχει ένα κινητήρα και ένα αισθητήρα κλίσης με τον οποίο χαρτογραφεί την μορφολογία του εδάφους πάνω στο οποίο κινείται και σταματά μόλις βρει μεγάλη επίπεδη περιοχή (σχεδόν μηδενική κλίση). Καθώς κινείται στην επιφάνεια, καταγράφει τις κλίσεις στην μορφολογία του εδάφους. Ταυτόχρονα στο scratch, σχεδιάζει την μορφολογία του εδάφους ανάλογα με την κλίση. Όταν φτάσει σε επιφάνεια η οποία είναι επίπεδη (το ορίζουμε από αντίστοιχες παραμέτρους της κλίσης που καταγράφουμε), προχωράει κάποια δευτερόλεπτα και μετά σταματάει. Στην συνέχεια κινείται προς τα πίσω προκειμένου να απελευθερώσει το όχημα— Ανιχνευτή για να ξεκινήσει το 2ο στάδιο του προγράμματος. Η μεταφορά του οχήματος-Ανιχνευτή, γίνεται χρησιμοποιώντας 2 οριζόντια στηρίγματα (δαγκάνες) που δεν το αφήνουν να κουνάει δεξιά-αριστερά και μια βάση στήριξης πάνω στην οποία πατάει ο Ανιχνευτής.
SHERLOC Όχημα Ανίχνευσης
Ο SHERLOC περιέχει ένα κινητήρα ο οποίος σε συνδυασμό με την κατασκευή, τα γρανάζια, τη ρόδα και τα γαλάζια τουβλάκια, επιτυγχάνει να κινεί το όχημα. Επίσης έχει ένα αισθητήρα απόστασης τον οποίο έχουμε "μετατρέψει σε αισθητήρα χρώματος", ώστε να "διαβάζει" τα ίχνη του νερού (μαύρη γραμμή) και να τα ακολουθεί μέχρι την πηγή στο βράχο, όπου σταματάει αφού έτσι ολοκληρώνεται η αποστολή του.


Είδος έργου (category)
Εκπαιδευτική ρομποτική

Λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε (software)
Scratch

Άλλες πληροφορίες (info)


Κώδικας ενσωμάτωσης έργου (code)


Ιστοσελίδα (webpage)


Χαρακτηριστική εικόνα (image)
Σχόλια, παρατηρήσεις (comments)